Materialer

 

Materialer

Hos Pinpoint følger vi smykkestandardene til The Association of Professional Piercers, som du kan lese mer om her: APPs smykkestandard.

 

STÅL Det som ofte kalles "kirurgisk stål" er egentlig bare et fint navn for rustfritt stål, og er ingen sertifisert betegnelse. Stål som brukes til piercingsmykker bør være av en grad som er godkjent av ISO, International Organisation for Standarization og ASTM, American Society for Testing and Materials. ISO og ASTM er to uavhengige organisasjoner som lager standarder for alt fra matvarer til industrielle prosedyrer. Stål som skal kunne få en ISO 5832-1 eller ASTM F-138 godkjenning må være av legeringsgrad 316LVM, og må overvåkes under tilvirkningen for å få denne strenge sertifiseringen.

Forskjellen mellom kirurgisk stål og stål av implanteringsgrad kan forklares med denne metaforen: "all champagne er musserende vin, men ikke all musserende vin er champagne". I vårt tilfelle ville den musserende vinen være 316LVM stål, og champagnen være ISO 5832-1 / ASTM F-138 stål.

 

 

TITAN i piercingsmykker brukes to forskjellige typer, TI6Al4VELI ISO 5832-3 / ASTM F-136, en legering med 90% titan, 6% aluminium og 4% vanadium, og rent titan ISO 5832-2 / ASTM F-67. Rent titan er veldig mykt, og brukes mest i ringer.

Titan kan anodiseres, en prosess som passiviserer elektolytter i oksidlaget rundt titansmykket ved bruk av elektrisitet. Dette gir en optisk illusjon av at metallet er farget, men det er altså ingen kjemikaler i denne prosessen. Det er ikke et fysisk belegg, dermed er fargen heller ikke permanent. Hvor lenge fargen varer, kommer an på ulike faktorer, f.eks. vil gnissing av klær og kjemisk påvirkning som hårfarge kunne påvirke fargen negativt.

Legert titan kan anodiseres i en rekke farger, utenom rød, oransje og svart. Rent titan gir fin bronse, mørk lilla, blå og lys blå, mens gul, rosa, blålilla, turkis og grønn blir mer pastellfarget enn legert titan.

 

 

NIOBIUM er et metallisk grunnstoff. Det har ingen ISO eller ASTM-sertifisering, men har lenge vært brukt innen medisin og er kjent som hypoallergent. Kan anodiseres i mange farger, og kan med varmebehandling farges svart.

 

 

GLASS av typen sodalime og borosilicate er hypoallergene, uporøse materialer som tåler autoklavering. Dette gjør at det fungerer fint å bruke i piercinger både under og etter grotiden. Selv om glass er utrolig sterkt, bør du alltid inspisere overflaten for skader og riper før bruk.

 

 

GULL Selv om gull ikke har noen standardisering for implantering, har man etter bruk i tusenvis av år sett at dette edelmetallet egner seg godt til å gro piercinger med. Det er lite reaktivt, svært korrosjonsbestandig og oksiderer ikke.

Gullegeringer måles i karat, hvorav 24kt. er rent gull, 18kt. er 75% gull og 14kt. er 58,5% gull. Gull legeres med sølv, kobber, palladium og sink i forskjellige blandingsforhold for å gi gult, hvitt og rødt gull.

Ved langvarig bruk kan fettsyrer i svette, enzymer i spytt og andre påvirkninger misfarge gullsmykker ved at kobberet trenger nærmere overflaten og gir en brunlig farge. Dette er helt ufarlig, og kan fjernes med en myk pusseklut eller ved polering.

Gull med lavere karat enn 14kt kan ifølge EU/EØS-lovgivning ikke kalles gull, og er ikke egnet til bruk i piercingsmykker.

 

 

PLATINA er et hvitt edelmetall som verken korroderer eller oksiderer. Det har en høyere tetthet enn gull, og er også dyrere.

 

 

 

 

Til grodde piercinger

 

Når en piercing er grodd kan man forsøke seg på materialer som silikon, tre, horn, bein, skjell, stein, PVD belagt stål eller -titan osv. Men husk at alle mennesker er forskjellige, og særlig med silikon og organiske materialer kan det være at noen får reaksjoner. Hvis du tror du har en reaksjon på et materiale bør du fjerne smykket så snart som mulig.

 

 

SILIKON: Silikonsmykkene våre er laget av en type silikon som er beregnet på kortvaring implantering i kroppen. Det er viktig å vaske overflaten godt med såpe og vann før bruk. Dette er fordi silikon har en veldig klebrig overflate hvor det kan sitte bakterier, allergener og andre ting som kan irritere den tynne huden inne i en piercing. Silikon bør ikke brukes før piercingen er helt grodd.

 

 

ORGANISKE MATERIALER: Man kan lage piercingsmykker av en hel rekke organiske materialer; tre, horn, ben, stein, skjell, rav, elfenben, fossiler og mye mer. Disse smykkene bør kun brukes når piercingen er helt grodd. Det er viktig å rengjøre smykket godt, for i den porøse overflaten kan det sitte mye bakterier. Du kan vaske de med en antibakteriell såpe og vann, men pass på å tørke smykket godt etterpå. I tillegg bør man med tre, horn og bein olje smykkene jevnlig så holder de seg fine lengre (f eks med kokos- eller jojobaolje). Du bør alltid fjerne smykkene når du dusjer eller bader, og unngå store temperaturforskjeller. Aldri bløtlegge organiske smykker, selv ikke i vann.